Алтернаторни ролки със свободен ход

Алтернаторните ролки със свободен ход (OAPs) и алтернаторните ролки със свободен ход и демпферни пружини (OADs) стават все по-популярни в много модели превозни средства, следствие на повишената консумация при съвременните МПС, която предполага по-висок ампераж и големи честоти на въртене (обороти в минута).
При нормални условия на работа, тези ролки могат да се въртят с честота до 18,000 оборота в минута и с големи колебания породени от работните тактове на двигателя. Ако тези ролки са фиксирани без свободен ход се генерират вибрации и шумове в ремъчното задвижване.

Двата вида ролки OAPs и OADs решават проблема с вибрациите и шумовете, но имат различни характеристики и работят по различен начин.

Те осигуряват възможността да се разедини директното задвижване на алтернатора (чрез ремъка) от двигателя. Поради тази разлика във функционалността различните автомобилни производители ги подбират според натоварването и изискванията за конкретния автомобил и двигател. Очевидно е, че тези ролки са много различни от традиционните (твърди) ролки като дизайн и функционалност.


OAPs са проектирани с еднопосочни съединители, инерционните сили в алтернатора са противоположни на силите които се генерират в ремъка от принудителното и рязко намаляване в оборотите на двигателя. Когато е налично такова ролките се задействат и елиминират противопоставянето на двете сили. Това може да се случи по време на смяна на предавките, при намаляване на скоростта на превозното средство, и когато двигателят спира.


Демпферните ролки със свободен ход OADs обикновено имат еднопосочен съединител, но осигуряват ограничено завъртане също и в посоката на въртене на алтернатора. Това се осъществява с помощта на демпферни пружини, които осигуряват по-плавно задвижване по оста. Като резултат се получава повтарящо се ъглово преместване на ролката спрямо ротора. Основното предимство на OADs спрямо OAPs е в плавното свързване на алтернатора към задвижващия го ремък. OADs са предпочитания избор за много от новите МПС.


OAPs и OADs са за конкретни приложения, като подмяна на дефектирала ролка, но двете не са взаимно заменяеми и задължителната се използва този тип, който препоръчва съответният производител на МПС.
Информацията за това каква ролка е нужна за вашия автомобил е достъпна при преглед на части по марка и модел автомобил в каталога на PartsLink.bgЗа целта следва да направите следните стъпки:
1. Изберете марката, точния модел и двигател на автомобила
2. Изберете позиция „демпферни ролки“ в категория „Двигател“
3. Проверете наличност и цена и изберете най-изгодният вариант за Вас
4. Разгледайте детайлното описание в характеристиките на избраната от Вас ролка.По този начин винаги ще имате необходимата информация преди да осъществите поръчка на нужната за приложение във Вашият автомобил част!


В случай, че имате нужда от допълнителна информация можете да пишете в нашият чат, находящ се винаги в долният десен ъгъл на сайта или звъннете на нашия телефон!


Как да разпознаем дефектирала ролка? :
1. Износване по повърхността с каналите на която ляга ремъка.2. Невъзможност за свободно движение в едната посока. Тогава ролката загубва свойствата си и те стават същите като на обикновена (твърда) ролка.3. Движение със свободен ход и в двете посоки на завъртане.4. Наличие на корозия между външната и вътрешната част на ролкатаДефектиралите ролки и от двата вида освен неприятния шум, могат до доведат до сериозни повреди на компоненти от целия задвижващ възел.


PartsLink.bg препоръчва подмяната на ролките с нови да бъде само с такива от доказали се със своето качество производители!